Čo je nariadenie inko?
Regulácia (N ° 1169/2011) nadobudla platnosť 13. decembra 2014, a týka sa všetkých potravín, ktoré sa predávajú nebalené : pekári, cukrári, predajcovia rýb, mäsiarstva, majitelia reštaurácií, výrobcovia potravín a tak ďalej.
Účelom právnych predpisov je pomôcť spotrebiteľom pri informovanom výbere potravín, ktoré konzumujú.
Nariadenie konkrétne vyžaduje, aby odborníci uvádzali krajinu alebo oblasť pôvodu mäsa a uvádzali určité alergény prítomné v ich pripravovaných potravinách.
14 alergénov je povinné uvádzať:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Podľa najnovších vedeckých výskumov je týchto štrnásť látok hlavnou príčinou potravinových alergií.
Prečo označovať alergény?
Stále väčší počet ľudí netoleruje alebo je alergický na určité potraviny.
Hlavnými potravinovými alergénmi sú lepok, laktóza a niektoré prídavné látky.
Nárast potravinových alergií možno vysvetliť niekoľkými faktormi, predovšetkým:
- Čím rozmanitejšie druhy jedál jeme a
- Zvýšené množstvo spracovania v agropotravinárskom priemysle.
Je dôležité, aby ste tieto informácie zobrazili zreteľne.
V reakcii na nové záväzné nariadenia musia odborníci v potravinárskom sektore jasne identifikovať všetky alergény používané v potravinách, ktoré predávajú spotrebiteľom. Ak tak neurobia, považuje sa to za priestupok a môžu im byť uložená pokuta.
Príklad označovania vyhovujúceho potravinám:
Označenie čerstvých nebalených potravinárskych výrobkov musí obsahovať určité informácie, ako napríklad:
- Presný názov predaného produktu
- zozname zložiek
- prítomnosť alergénov
- hmotnosť
- Krajina / región pôvodu (mäso a mliečne výrobky atď.)
Tieto informácie musia byť ľahko viditeľné a čitateľné a musia byť nezmazateľné. Aj keď francúzske právo stanovuje zásadu povinnosti informovať spotrebiteľov, ponecháva spôsob poskytovania týchto informácií na dotknutom potravinárskom profesionálovi.
Dôležité: Minimálna výška veľkých písmen musí byť 1,2 mm.